Kumihimo

Kumihimon historia

Samurain haarniska
Samurain haarniska
Kimono
Kimono
Kumihimokiekko
Kumihimokiekko

Jotta oppisimme rakastamaan kumihimoa yhä enemmän, on hyvä hetkeksi syventyä sen historiaan. On ajateltu, että tänään tuntemamme kumihimo kehittyi Nara-kaudella (710-794 jKr). Tuona aikana Kiinalla oli suuri vaikutus Japanin taiteeseen ja buddhalaisuuden jalansija vahvistui Japanissa. Monia buddhalaisia esineitä, kuten rukousnauhoja ja pappien vöitä koristeltiin punotuilla köysillä, ja japanilaiset inspiroituivat näistä samalla kehittäen punontataitojaan yhä pidemmälle. He alkoivat luoda monimutkaisia punoksia käyttäen tietynlaista sormipunontaa, "finger-loop braiding". Punonta koettiin meditatiivisena, minkä vuoksi munkit usein punoivat.

Myöhemmin Heian-kaudella (794-1184 jKr.) kumihimopunoksia käytettiin mieluummin vöinä kuin temppelin ornamentteina. Kun samuraiden luokka tuli voimakkaammaksi Kamakura-kaudella (1185-1333 jKr.) ja koko Muromachi-kauden (1333-1573 jKr) ajan, kumihimopunoksia käytettiin kiinnittämään miekkoja sotilaiden panssareihin ja punoksia kiedottiin miekkojen kahvoihin paremman pidon aikaansaamiseksi. Sanottiin, että yhteen panssariin kului jopa 250 m punosta kaikkien metallilevyjen sitomiseen. Punoksia käytettiin myös hevosten panssareihin.

Nykyisin useimmat ihmiset käyttävät kumihimopunontaan kumihimokiekkoa, mutta myös takadaita ja marudaita tamojen kanssa käytetään. Ne ovat puisia kehyksiä, jotka sijoitetaan pöydälle ja ne ovat monipuolisempia kuin kumihimokiekko. On ajateltu, että marudai ja takadai keksittiin Edo-kaudella (1603-1868) Japanissa, jotta saataisiin monimutkaisempia kuvioita. Marudailla voi tehdä useita erilaisia punoksia, niin litteitä, pyöreitä, neliskanttisia kuin onttojakin. Takadai on sens sijaan paras litteissä punoksissa. Kun samurait menettivät suurimman osan vallastaan keisari Meijille vuonna 1867, punoksia ja köysiä alettiin käyttää pääasiassa koristelutarkoituksissa. Punottuja köysiä käytetään perinteisissä kimonoissa pitämään leveän obi-vyön solmua tiukasti paikoillaan. 1900-luvulla kumihimo levisi läntiseen maailmaan ja monet naispuoliset mestarit matkustivat Eurooppaan ja USA:han 1970-luvulla pitämään oppitunteja kumihimosta. Nykyisin kumihimo on yksi suosituimpia punontatekniikoita maailmanlaajuisesti.

Marudai
Marudai

Olen itse käyttänyt muutaman vuoden ajan sekä pyöreää kumihimokiekkoa  että neliskulmaista kumihimolevyä. Nyt olen kuitenkin ottamassa harrastuksessani harppauksen eteenpäin ja tilasin itselleni marudain Englannista. Kerron tällä sivulla jatkossa lisää, kuinka marudailla punominen minulta sujuu. 

Rannekorut

Voit etsiä koruja myös koon mukaan. Mittaa silloin ranteesi sen ohuimmasta kohdasta ihonmyötäisesti. Olen korun valmistuksessa huomioinut sopivan väljyyden. Lisään n. 1 cm ihonmyötä tiukasti otettuun mittaan korun valmistuksessa. 

Yhteydenotto

Sähköposti: annenhelmikorut@hotmail.com
Puhelinnumero: 045 2366571

Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita